PDA

View Full Version : Gece takipi filmi yorumum!

admin
07-08-2015, 02:13 PM
Gece takipi filmi yorumum!

Felsefe biliminin üst kısmına en tek sürü çalışılmış alanlarından biri meydana gelen etik veya ahlak felsefesi; iyi ve berbat , gerçek ve hata kavramları üst kısmına inşa edilmiştir. Aynı zamanda etik; iyi veya maksimum iyi, gerçek eylem ve istem (istenç) özgürlüğü adlı üç anne sorunsal çevresinde dolanıp durarak suallerine cevaplar arar. Bu noktada söylemem gerekir ki; aklınıza gelebilecek her filozofun etik (ahlak felsefesi) konusu üzerinden şekillenen tek felsefesi vardır. Peki ben bu konuya, başka bir deyişle etik sorunsalına niçin mi girdim? O zaman yazının anında en başında belirttiğim alıntıya yine dönelim ve o cümlenin altını çizelim. Çünkü bu tümce , Jaume Collet-Serra imzalı Gece Takibi ben Run All Night filminin belkemiğini oluşturuyor. Bu yüzden film süresince iyi ve berbat , gerçek ve hata kavramları üst kısmına düşündüm. Ve anne cereyan sinemanın ananesel kalıplar üretme dair ne denli ısrarcı meydana geldiğini gördüm. Bizzat kafamda salt hudutları olmayan iyi ve berbat kavramlarının, ananesel Amerikan düşüncesindeki hududunun çok tam olarak tek biçimde değerlendirilmiş meydana geldiğini rastlamak ise beni tek kere ek olarak hayrete düşürdü. Halbuki her birşey çok basitti: Serim, düğüm ve çözüm…

Son senelerde oyun almaya başladığı filmlerle kariyeri aksiyon filmleri üzerinden şekillenen Liam Neeson'ın başrolünde meydana geldiği Gece Takibi; çok bilindik ve sonu öngörülebilir tek hikayeye sahip. Bu yüzden Gece Takibi filmini benzerlerinden ayıran; filmin ne türlü işlendiği ve çekimsel özelliklerindeki yenilikler. Tek bağlamda , türe yeni tek nefes getirmek yerine alınmış kararların, filmin hikayesiyle bütünlük inşa etmesine şahit oluyoruz . Filmin senaryo koltuğunda oturan Brad Ingelsby'nin rastgele tek açığa mahal vermeyecek biçimde incelikle işlenmiş senaryosu, film diliyle de paralellik sağlıyor. Kısacası; Gece Takibi, senaryosal bağlamda , kahramanın sonsuz yolculuğu mantığına iyi sıkıya ilişkili .

Filmin konusuna geliyor olacak olursak; emeklilik çağı gelmiş tek mafya babası meydana gelen Shawn Maguire'in (Ed Harris) yakın dostu ve aynı zamanda tetikçisi meydana gelen Jimmy Conlon (Liam Neeson) da çoğalış yaşlanmıştır. Aynı zamanda içki sorunu meydana gelen Jimmy, rüyalarında öldürdüğü vatandaşları görmekte ve bu bağlamda yürek muhakemesi yapmaktadır. Shawn'ın zenginliğine ve hürmet duyulan kişiliğine karşın Jimmy; tek ve insanlara karşın soğuktur. Jimmy'nin oğlu Mike (Joel Kinnaman) babasının bulaştığı kirli işlerden hem kendini aynı zamanda ailesini uzak tutmuştur. Babasını kendisine ve ailesine yakın tek yerlerde görmeyi hiçbir zaman istememektedir. Tersi biçimde , Shawn'ın oğlu Danny (Boyd Holbrook) ise kendisini babasına kanıtlamaya çalışmaktadır, ancak ek olarak en enbaşta uyması gerekli olan kaidesi çiğnemiştir: Arnavut uyuşturucu madde kaçakçılarıyla hiçbir zaman aynı tarafta koltuk alma. Bu kurala uymayan Danny kendini muhafaza etmek yerine Arnavut çete öncününü öldürürken Mike da bu olaya istemeden şahit olabilir . Arkasında şahit bırakmaması gerektiğini iyi bilen Danny; Mike'ı öldürmek istiyorken , bizzat erkek çocuğunun yaşamını kurtarmaya gelen Jimmy aracılığıyla öldürülür. Bu olaydan hemen ardından hem Jimmy aynı zamanda oğlu Mike, Shawn'ın en kocaman hedefi haline dönecektir .Filme ismini da verici gece takibi, tahmini 16 saat süresince sürecek meydana gelen bir kaçış-kovalamaca eylemine dönüşür. Jimmy'nin peşinde yalnızca Shawn değil; onu yıllardır yakalayıp mapusa sokmak talep eden bir dedektif (Vincent D'Onofrio) ve Shawn'ın yeni popüler tetikçisi Price (Common) da vardır. Gece Takibi'nin anne meselesini; ahlaki sorgulamalara girişen 2 eskiyen dostun, çatışan iyi-kötü , doğru-yanlış kavramlarıyla beraber kefaret amaçlı çıktıkları uzunca gece yolculuğu olarak özetleyebiliriz. bir yanda , oğlu en yakın dostu aracılığıyla öldürülmüş bir mafya babası; öbür tarafta, bizzat aile yaşantısını kurmuş ve bu stil işlere asla bulaşmamış erkek çocuğunu namlunun ucundan savunmaya personel bir tetikçi… Peki bu işlere bulaşmamış olmak ya da aile kurmuş olmak ne sebeple iyi ahlaklı olmanın bir göstergesi; ek olarak doğrusu hikayeyi böyle dayatmak ne civarı etik? Kantçı etik icabı ahlak yasasına uymak bir zorunluluk değil, ödevdir. Kant amaçlı ödev; mahaline getirmeyi bizzat irademizle üstlendiğimiz, sorumluluğunu üzerimize aldığımız bir emirdir . Ödevi görevden ayıran da bu durumdur: Bizim dışımızda bir yetki aracılığıyla bize buyrulmuş meydana gelen göreve cevap tamamıyla özerk bir şekilde bizzat irademizle üstlendiğimiz ödev. Bu yüzden Kant'a göre gerçek eylem, ödevi gerçekleştirmeye karşı eylemdir. O zaman Kant felsefesinden baktığımızda, vazife mantığından ödev etiğine geçiş yapan Jimmy Conlon'un savaşı gerçek bir eylemdir. Çünkü Jimmy'nin erkek çocuğunun bir ailesi, düzeni ve bizzat şeklinde güzel bir işi vardır ve bu noktada Amerikan aile sistemini muhafaza etmek ve yüceltmek en kocaman ödevdir. Bu yüzden Amerikan fikir yapısı, Kant'ın ödev etiğinden beslenir; vazifeleri ödeve dönüştürerek bizzat toplumuna kağıt üzerinde sorumluluk bilinci aşılar. Tüm bu bahsettiğim düşünceye filmin verdiği donelerden yola çıkarak erişmek mümkün; çünkü Gece Takibi'nin aşağı metni bu düşünceyi bağırıyor.

Ha bu arada bu filmi ben bu adresten izledim kesinlikle bu adresten izlemenizi tavsiye ederim; http://onlinefullizle.com/gece-takibi-turkce-dublaj-izle.html

Gece Takibi'nin aşağı metninin üzerimde bıraktığı olumsuzluktan ayrılıp filmin pozitif yanlarından bahsedecek olursam; bu bölüm filmin tekniğinde ön tasarıya çıkıyor. Ek Olarak öncesinde de bahsettiğim benzeri Gece Tasarısı oldukça öngörülebilir bir hikaye yapısına sahip ve bu istikamette benzeri filmlerle içinde paralellikler var. Ancak New York sokaklarını başka bir deyişle uzamı, öbür isimiyle mekanı filmin atmosferi içerisine oldukça başarılı bir şekilde yediren Collet-Serra; bu noktada kendine özgü dokunuşlar inşa ederek , Gece Takibi'ni bütünlüklü bir mertebeye çekebiliyor. Sinematografik bağlamda ele geçirilen görüntüler, slow-motion akan bir takım sahneler ve tepe açılardan yola çıkıp sokakları dolaşan ek olarak sonra bir takım demir parmaklıkların arasından geçtiğimiz kameranın yakaladığı uzunca planlar; Collet-Serra'nın film diliyle atmosfer yaratma yeteneğinin göstergeleri. Yeniden filmin New York caddelerinde geçtiğimiz uzunca nefesli kovalamaca sahnesinin de oldukça oldukça başarılı bir şekilde kotarıldığını söylemekte fayda var. Burada bir parantez açıp Liam Neeson'ın Jimmy Conlon rolünde üst kısmına düşen misyonu fazlasıyla mahaline getirdiğini de bahsetmek talep ediyorum . Bu bağlamda Gece Takibi'nin, Neeson'ın aksiyon türüne yönelen kariyerinde özel bir yeri olacağı aşikar.

Sonuç olarak; Gece Takibi'nin en kocaman başarısı, hikayesiyle anlatım dilini harmanlayan yapısı ve hem bir vakti hem bir de mekanı filmin içerisine yedirebilmiş olmasında yatıyor. Üstelik , filmin aşağı metninde yeniden üretilen ananesel kalıpları görmezden gelebilirim diyorsanız; Gece Takibi'nin oldukça oldukça başarılı bir film meydana geldiğini dahi söyleyebilirim.